Heeft u uw
financiële zaken
op orde?

Lees de checklist

Intermedis A & A

Opletten loont: eerder recht op huurtoeslag

Geplaatst op: 06-01-2020, 08:25:17

Tienduizenden bewoners die recht hebben op huurtoeslag zijn hier niet van op de hoogte. Daardoor missen ze een bijdrage die kan oplopen tot wel 200 euro per maand.

Daarvoor waarschuwt ouderenbond ANBO. „Het is prachtig dat zo’n 115.000 mensen voor huurtoeslag in aanmerking komen. Maar omdat de Belastingdienst mensen daar niet persoonlijk van op de hoogte brengt, vissen veel mensen achter het net omdat ze gewoonweg niet weten dat de regeling per 1 januari van dit jaar is veranderd”, zegt Liane den Haan, directeur-bestuurder van ANBO.

Voorwaarden verruimd

„Vanaf dit jaar zijn de voorwaarden voor het recht op huurtoeslag verruimd”, legt Den Haan uit. „Concreet verdwijnen de harde inkomensgrenzen. Het was tot voor kort zo dat iemand bij overschrijding van de maximale grens met één euro geen recht heeft op huurtoeslag. Vanaf dit jaar verdwijnt dit schokeffect; ook als je over de huidige grens heen gaat met het inkomen, verlies je niet meteen de toeslag. Praktisch gezien verschuift de grens met ongeveer 5000 euro.”

\"Concreet verdwijnen de harde inkomensgrenzen\"

Volgens de ANBO zijn veel huurders hier niet van op de hoogte en lopen ze daardoor veel geld mis. „Het zijn juist de mensen die al lastig de eindjes aan elkaar kunnen knopen die hierdoor gedupeerd worden”, meent Den Haan. „Die geen vlees kunnen kopen, niet op vakantie gaan en echt moeten beknibbelen op hun uitgaven.”

Rekenvoorbeeld

Als voorbeeld noemt Den Haan een alleenstaande AOW’er met een inkomen van 23.000 euro, die per maand 600 euro huur en 12 euro servicekosten betaalt. „Vorig jaar had deze bewoner geen recht op huurtoeslag omdat het inkomen te hoog is, maar nu heeft hij recht op 171 euro huurtoeslag per maand. Alleen weet en beseft hij dat waarschijnlijk niet omdat het niet gecommuniceerd is.”

\"Ze keren pas uit als mensen er om vragen\"

De ANBO roept mensen op zich bij hen te melden. „De medewerkers van onze Belastingservice en ons telefoonteam kunnen huurders snel duidelijkheid geven of ze in aanmerking komen voor de toeslag en hen helpen bij het aanvragen ervan. Het zou zonde zijn als ze het mislopen omdat de Belastingdienst mensen niet actief benadert als ze hiervoor in aanmerking komen. Ze keren pas uit als mensen er om vragen. Daarom checken wij voor mensen of ze voor huurtoeslag in aanmerking komen en helpen we ze bij de aanvraag. Want daar hebben ze gewoon recht op”, stelt Den Haan.

Het gaat dus om mensen die door de verruiming van de regels recht op huurtoeslag krijgen. Mensen die al vóór 1 januari 2020 recht hebben op huurtoeslag, krijgen vanzelf de juiste toeslag. Den Haan: „Maar 115.000 mensen dus niet, en die moeten bereikt worden.”

Bericht verspreid

Een woordvoerder van het ministerie van Binnenlandse Zaken, verantwoordelijk voor de nieuwe inkomensgrenzen van de huurtoeslag, wijst erop dat het ministerie een persbericht heeft gepubliceerd. „Dit hebben we ook via sociale media verspreid. Daarnaast is er via stakeholders zoals de Woonbond, Aedes, VNG, IVBN en Vastgoedbelang aandacht besteed aan de nieuwe regels.”

De zegsman wijst er daarnaast op dat mensen op de site van de Belastingdienst een proefberekening kunnen maken om te zien of ze in aanmerking komen voor huurtoeslag. De woordvoerder benadrukt dat die ook met terugwerkende kracht tot begin dit jaar aangevraagd kan worden.

Bron: bijdrage van 5 januari 2020 van Leon Brandsema en Gijsbert Termaat op www.dft.nl

Ga terug naar de vorige pagina